sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Palvelulupaus

Kunnallisvaalien alla puhutaan palveluista. Niin pitääkin, koska useimpien julkisten palveluiden järjestämisvastuu on kunnilla. Tämä tuntuu kuitenkin olevan epäselvää äänestäjille. Ei ihme, kun lehdistökin tekee parhaansa asiaa sotkeakseen. Tämän päivän hesarissa Uukuniemeläiset lähettävät toimittajan pyynnöstä terveisiä Helsinkiin. Nuorten mielestä ongelmana on kumiperunat, joista pitää päästä eroon. Helsingillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä uukuniemeläisten kumiperunoiden kanssa. Tämä ongelma pitää uukuniemeläisten ratkaista aivan itse.

Kunta on vastuussa palveluiden järjestämisestä, mutta kunnan ei tarvitse tuottaa palveluita itse. Usein se on järkevää, muttei aina. Yksityisiä palveluita voidaan myös tarvita kunnan omaa tuotantoa täydentämään, silloin kun kunta ei onnistu rekrytoimana henkilöstöä.

Yksityiset yritykset ovat usein työnantajina joustavampia, ja saavat siksi nuoret töihin. Kaupungin pitäisi ottaa oppia tästä.

Palvelun tarvitsijan kannalta olennaista on että palvelu on saatavilla ja että se on laadultaan hyvää, Kunnallisesta palvelusta maksettava hinta pitää myös olla sama, oli tuottajana kunta itse tai yksityinen taho.

Palvelut on Helsingissäkin määritelty laveasti ja siten epämääräisesti. Ensi kaudella kaupungin pitää antaa asukkaille palvelulupaus. Se määrittelee mitä kunnalliseen palveluun kuuluu määrällisesti ja laadullisesti. Palvelulupaus helpottaisi eri sektoreiden palveluiden keskinäistä vertailua. Vertailu kaupunkien kesken olisi myös mahdollista, jos määrittely tehtäisiin myös naapurikunnissa. Aiemmin sanottiin, että oppivelvollisuusaikana Helsingissä saa lähes vuoden enemmän opetusta kuin Vantaalla. En tiedä onko tällainen ero edelleen olemassa, kun palveluita ei pysty vertailemaan.

Kun palvelun laatu on määritelty palvelulupauksessa on siitä myös pidettävä kiinni. Nyt käy usein niin, että palvelu ei vastaa suunniteltua, kun henkilöstöä palvelun tuottamiseen ei ole. Jos omaa kapasiteettia ei ole, pitää osa palvelusta ostaa yksityiseltä.

Käytännön esimerkki löytyy terveyskeskuksista. On kohtuutonta, sekä potilaita että lääkäreitä kohtaan, että lääkärivajeesta kärsivällä terveysasemalla yritetään hoitaa palvelut ilman apuvoimia. seurauksena on akuuttivaivojen pintapuolinen hoitaminen, siten että pitkäaikaissairaiden hoito sekä ennaltaehkäisevä työ kärsivät. Kirjoitan tästä toisen blogin, jossa näkyy tekemäni laskelma lääkärien ajankäytöstä pulatilanteessa.

Ei kommentteja: