keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Helsinki, jossa on tilaa kaikille

Olen ehdolla valtuustoon, koska haluan tehdä Helsingistä yhä toimivamman ja hauskemman kaupungin. Helsingin, jossa palvelut pelaavat ja talous on kunnossa. Helsingin, jonka kouluissa oppiminen on ilo, jossa kulttuuri tarjoaa hengen ravintoa. Helsingin, jossa on tilaa olla erilainen ja toteuttaa unelmiaan.

Olen toiminut reilu 3v opetuslautakunnan puheenjohtajana. Helsingin kouluissa moni asia on hyvin: luokkakoot ovat kohtuulliset, lähikoulut houkuttelevia ja Helsingin tytöt Pisa-tuloksissa maailman parhaat teknologia-aineissa. Koulu on myös uudistumassa. Opetuslautakunnan puheenjohtajana käynnistin digitalisaatiostrategian valmistelun. Oppimisen muutos on vielä kesken. Täytyy huolehtia, ettei keskitytä laitteisiin vaan oppimisen muutokseen. Kaudellani opetuslautakunta hyväksyi myös kouluverkkostrategian, jonka mukaan tavoitellaan yhtenäisiä peruskouluja. Uusia kouluja on tulossa mm Jätkäsaareen, kalasatamaan sekä Jakomäkeen, jonne tulee hieno Jakomäensydän-niminen usean toiminnon keskus. Olemme myös huolehtineet erityistä tukea tarvitsevien lasten resursseista kouluissa. Eilen päätimme myös aamuhoidonkokeilemisesta ensi syksystä alkaen.

Sote-muutos tulee eteen ensi kaudella, ennemmin tai myöhemmin. Hallituksen esitys on vielä keskeneräinen, mutta tarve muutokselle on ilmeinen. Jopa Helsingissä terveys- ja hyvinvointierot eri kaupunginosien välillä ovat suuret. Palvelujen valinnanvapaus huolestuttaa. Päättäjien pitää osata määritellä miten palvelun vaikuttavuutta mitataan, jotta palvelut ovat vaikuttavia ja tuottavat terveyshyötyjä. Lisäksi pitäisi kaventaa terveys- ja hyvinvointieroja. Moni on huolestunut palvelun käyttäjien kyvystä valita mistä palvelua hakevat. Mielestäni jokainen osaa arvioida minkä itse kokee laaduksi palvelussa. Se ei ole päättäjien ongelma. Meidän tehtävämme on huolehtia palvelujen vaikuttavuudesta, turvallisuudesta ja yhdenvertaisesta saatavuudesta.


Helsingissä rakennetaan seuraavan valtuustokauden aikana tuhansia asuntoja. Uusi yleiskaava mahdollistaa rakentamisen joukkoliikenteen varteen. Asuntoja tulee edelleen tehdä kaikenlaisille tarvitsijoille: opiskelijoille, vanhuksille, sinkuille, perheille, vuokralla asuville ja oman asunnon ostajille. Olen ollut innovoijana ja käynnistäjänä kerrostalojen ryhmärakennuttamisessa. Vuosikymmeniin ensimmäinen ryhmärakennutettu kerrostalo nousi Helsingin Jätkäsaareen perustamani yhdistyksen hankkeena. Ryhmärakennuttaminen ei ratkaise asuntopulaa tai gryndereiden voitontavoittelua, mutta toimii eräänlaisena markkinahäirikkönä pitäen esillä asukkaiden toiveet asuntojen ja talojen suhteen, sekä kilpailuttamalla rakennusliikkeet. Ryhmärakennuttaminen on myös mahdollistanut yhteisöllisen kerrostalon pystyttämisen. Haluan olla edistämässä ihmisten asumisen unelmia myös tulevaisuudessa. Raitiovaunulla ja hissillä kotiin!

Ei kommentteja: