sunnuntai 12. kesäkuuta 2005

Lomaa koulusta

Koulujen lukuvuosi päättyi jo viikko sitten, ja koululaiset pääsivät odottamalleen kesälomalle. Koulusta riittää kuitenkin puhumista myös loman aikana. Eduskunta käsitteli juuri opposition välikysymystä kouluopetuksen laadusta ja rahoituksesta. Oppositiopuolueiden mielestä hallitus ei ole huolehtinut perusopetuksen rahoituksesta riittävästi, ja tämän vuoksi kunnat ovat joutuneet säästämään opetuksesta liiaksi. Kuntapäättäjän näkökulmasta sama rahoitusongelma koskee kaikkia kunnan toimintoja. Hallitus on keventänyt verotusta, jolloin kuntien tulot ovat vähentyneet. Samalla on usein lisätty lakisääteisten velvoitteiden määrää. Useat kunnat ovatkin ajautuneet taloudellisesti hankalaan tilanteeseen, vaikka veroprosenttia on monessa kunnassa nostettu.

Lasten määrän vähentyessä on koko Suomessa vähennetty luokkien ja koulujen määrää. Kouluverkkoon liittyviä päätöksiä tehdään myös Helsingin kaupungin valtuustossa vielä ennen juhannusta. Koululaisten määrä Helsingissä on vähenemässä yli 5000 lapsella seuraavan 5 vuoden aikana. Opettamiseen ei siis tarvita yhtä paljon tilaa ja luokkia kuin aiemmin. Kevään aikana puolueet kävivät yhdessä läpi virkamiesten valmistelemaa esitystä kouluverkon karsimisesta. Neuvottelujen pohjalta päästiin kompromissiin siitä miten koulutiloja lähivuosina käytetään. Muutama koulu ollaan lakkauttamassa kokonaan, muutama yhdistetään hallinnollisesti toiseen lähellä sijaitsevaan kouluun. Lisäksi jätetään rakentamatta joitakin tiloja joiden rakentamista on aiemmin suunniteltu. Oman koulun lakkauttaminen on lapsille yleensä ikävää. Koulumatka muuttuu, osa päiväkodista tutuista lapsista meneekin ehkä eri kouluun. Toisaalta uudessa koulussa on ehkä paremmat jumppatilat, juhlasali, erityisvälineitä opetukseen tms, jotka tekevät koulun käymisestä ja oppimisesta mukavampaa.

Viime vuonna budjettikäsittelyn yhteydessä sovittiin poliittisten ryhmien kesken, että kouluverkon tarkistamisen myötä kiinteistöpuolelta säästyneitä rahoja käytetään viime vuosien huonon taloustilanteen vuoksi tehtyjen tuntikehyssäästöjen purkamiseen. Opetuslautakunta käsitteli äskettäin budjettiehdotustaan ensi vuodelle. Kokoomus vastusti lautakunnassa tuntikehyssäästöjen purkamista. Varsinainen budjetti käsitellään valtuustossa vasta ensi syksynä, joten tuntikehyksiin ehditään vielä puuttua.
Lasten kasvamisen ja menestymisen kannalta on tärkeä että tarjottava opetus on laadukasta, opettajat ammattitaitoisia ja innostuneita työstään. Helsingin kannattaa huolehtia opettajistaan. Ammattitaitoisille opettajille pitää tarjota pysyvä työsuhde, jatkokoulutusta, ja laadukkaat työvälineet. Kun opettaja viihtyy koulussa, viihtyvät koululaisetkin siellä paremmin.

Hyvää kesälomaa kaikille koululaisille sekä muille lomailijoille.

Minerva Krohn

Ei kommentteja: