tiistai 18. syyskuuta 2012

Pormestari Helsinkiin
Helsingissä on kaupunginjohtaja ja neljä apulaiskaupunginjohtajaa. Heidät on kaikki valittu poliittisella mandaatilla tehtäviinsä. Kuntalaki on vuodesta 2007 mahdollistanut tämän. Kuntalaki kuitenkin edellyttää, että poliittiset johtajat valitaan valtuutettujen joukosta valtuustokauden mittaiseksi ajaksi. Tätä kutsutaan pormestarimalliksi. Laki ei mahdollista suoraa pormestarivaalia, jossa kaupunkilaiset saisivat valita kaupunginjohtajansa.

Helsingissä kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtajat valitaan 7 vuoden määräaikaiseen virkaan. Tämä on olevinaan kompromissi virkajohtajien ja poliittisten johtajien välillä, mutta ei itse asiassa ole lain hengen mukainen.

Tällä kaudella Helsinkiin on valittu kaksi apulaiskaupunginjohtajaa. Molemmat valinnat olivat laajasti julkisuudessa. Reilu vuosi sitten sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi valittiin kokoomuksen Laura Räty. Olin itse hänen vastaehdokkaanaan. Demarit päätyivät tukemaan kokoomuksen ehdokasta, koska laskivat (aivan oikein) että saavat siten kokoomuksen tuen omille ehdokkailleen jatkossa. Julkisuudessa molemmat puolueet kehtasivat väittää, ettei kyseessä ollut poliittinen valinta.

Tänä keväänä demareiden Tuula Haatainen yllättäen siirtyi Kuntaliittoon. Kokoomus tuki demarien ehdokasta ja uudeksi apulaiskaupunginjohtajaksi valittiin Ritva Viljanen (sdp). Kokoomuksen Risto Rautava kävi valinnan jälkeen ilkkumassa Vihreille ”toivottavasti otitte opiksi. Ei olisi pitänyt asettaa vastaehdokasta Rädylle”. Myöhemmin hän kiisti toimineensa näin.

Miksi äänestäjän kannattaisi kiinnostaa tällaisesta poliitikkojen hiekkalaatikkoleikistä? Siksi että, kunnan tulisi toimissaan noudattaa lakia ja valita joko poliitikkopormestarit vaalikaudeksi tai valita virkaan pätevin hakija riippumatta poliittisesta taustasta. Helsingissä kaupungin johtajistolla on merkittävästi valtaa. Siksi heidän pitäisi myös edustaa valtuuston voimasuhteita, jos ja kun he edustavat jotain poliittista puoluetta.

Keskustelussa on ollut kaupunginhallituksen jäsenten ”palkka.” En kannata tätä, vaikka omasta kokemuksesta tiedän, että vaativan työn ja vaativan luottamustoimen yhdistäminen on vaikeaa. Helsingissä on jo täyspäiväpoliitikkojen porukka; kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtajat. Tehdään heistä pormestareita.

Ei kommentteja: