tiistai 27. helmikuuta 2007

Eläkkeitä ja ruoka-alea

Ensimmäinen viikon neljästä paneelista oli tänään. Kallion ala-asteen kirjastoon oli kutsuttu 12 panelistia. Yleisöä oli hieman yli tuplasti, mutta näistä puolet oli paikalle kutsuttujen pikkupuolueiden edustajia tai muiden panelistien tukiryhmää. Varsinaisia ehdokasta etsiviä kansalaisia taisi paikalla olla noin kymmenen.
Panelisteja oli siis kutsuttu tasaisesti kaikista puolueista. Eduskuntapuolueiden lisäksi paikalla oli ainakin Itsenäisyyspuolue (kaikki ongelmat johtuvat EU:sta), Köyhien asialla (Jumala käski perustaa puolueen, ja eduskunnan pitäisi antaa rahaa kampanjaan), Suomen kansan sinivalkoiset(lähinnä tänään eläkeläisten asialla) ja Senioripuolue (eläkesäästöt pitäisi jakaa nykyisille eläkeläisille). Kaikki pienpuolueet olivat sitä mieltä, että me joilla on valtaa, olemme tehneet kaiken väärin.
Tällä kombinaatiolla oli ihme, että jotain keskusteluakin saatiin käytyä. Tosin kokoomusta paneelissa edustanut Piepponen suivaantui lopulta niin, että poistui kesken paneelin.

Käsittelimme mm. terveyspalveluita. Näiden suhteen toivon, että jatkossa resursseja ohjataan terveyskeskuksiin. Hoitotakuulla on sairaaloiden jonoja saatu purettua, mutta hoitotakuu ei toimi jos terveyskeskus ei toimi. Lääkärillä pitää olla aikaa paneutua potilaan oireisiin, jotta osataan määrätä oikeat tutkimukset ja hoidot. Uskon eläkeläistenkin arvostavan enemmän toimivia palveluita, kuin muutaman euron korotusta eläkkeeseen. Terveysasioita onkin sitten huomisessa Lääkäriliiton paneelissa enemmän.

Turvallisuuskin oli illan keskustelussa esillä. Alkoholin alennusmyynti on lisännyt päihdeongelmia, ja tuonut lisää rauhattomuutta kadulle. Kalliossa tämä näkyy aika selvästi. Päihdeongelmiin ei tietenkään auta pelkkä viinan hinnan korotus, vaan pitää pystyä auttamaan ihmisiä jaloilleen. Päihdeongelmien ehkäisyssä elämänhallinnan kehittäminen on tärkeää. Pohjimmiltaan on kysymys jopa lasten ja nuorten kasvatuksen onnistumisesta. Uskon, että jopa lastenkulttuurilla on merkitystä. Kulttuurin parissa voi kokea ja käsitellä monenlaisia tunteita, ja sitä kautta löytää jännitystä ilman päihteitä.

Peruspalveluilla luodaan myös turvallisuutta, koska ne lisäävät tasa-arvoa.

Maailmanlaajuisessa turvallisuudessa NATO:a tärkeämpää on ympäristöongelmien torjuminen ja köyhyyden poistaminen. Kehitysyhteistyö on siis tärkeää turvallisuuspolitiikkaa.

Kepun edustaja lupaili ruuan arvonlisäveroalea. Sitä en luvannut kannattaa. Ideana Kepulla on köyhien tukeminen ruuan hintaa alentamalla. Ruuan alv-alesta hyötyvät kuitenkin kallista ruokaa ostavat pienituloisia enemmän. Sama raha kohdistettuna lapsilisiin, työttömyystukeen tai kansaneläkkeisiin auttaa köyhiä paljon enemmän.

Huomenna siis terveyspolitiikan pariin, ja illalla valtuustoon megakokoukseen. Listalla budjettiraamin lähetekeskustelu, Helsingin Sipoo-lausunto ja aloitteet. Aloitteet taitavat jäädä pöydälle seuraavaan kokoukseen, josta siis tulee myös superylipitkä.

Vihreän liiton 20v-bileet jää kokouksen vuoksi väliin. Täytyy odottaa 25v juhlia.

Ei kommentteja: