maanantai 20. lokakuuta 2008

Vaalirahoitus

Vihreät ovat olleet aina edelläkävijöitä vaalirahoituksen julkisuudessa. Omat ilmoitusrajamme ovat olleet lain määräyksiä alhaisemmat. Laki säädettiin aikoinaan Irina Krohnin lakialoitteen pohjalta.

Avoimuuden lisäämiseksi pyrimme ilmoittamaan rahoituksen jo ennen vaaleja. Alla omat vaalikuluni ja rahoittajat. Jotain pientä viilausta voi näihin tulla, mutta lähinnä omasta pussista maksettavaksi. Ei siis mitään merkittäviä ulkopuolisia rahoittajia.

Menot

Ehdokasmaksu 120
Joukkoliikennemainonta 1740
Lehtimainonta 2665
Esite + jakelu 1100
Menot yhteensä 5625

Tulot

Vihreät naiset yhteismainos 142
Etevin tuki yhteismainos 46
Kai Krohn 1000
tuki kahdelta ystävältä 200
Asuntoarvat, myyntipalkkio 300
Tulot yhteensä 1688

Yhdysvalloissa rahoitus näyttää olevan moniverroin avoimempaa. Löysin NY Timesin sivulta hakukoneen, jolla voi postinumerolla hakea kaikki ko. alueella kampanjaan rahoittaneet yksityishenkilöt.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Omasta pussista? Miksi ihmeessä jonkun "ulkopuolisen rahoittajan" pitäisi osallistua ehdokkaiden kampanjoihin? Ethän sinäkään ole "esillä" kuin vaalien alla.

Minerva Krohn kirjoitti...

Mistähän Anonyymi sai päähänsä että mahdollisten lisäkulujen maksaminen omasta pussista oli ongelma? Onhan nytkin suuri osa kampanjastani itse maksamaani. Olen säästänyt vaaleihin, koska kokemuksesta tiedän kampanjoinnin vievän rahaa.

En ole aiemmissakaan vaaleissa saanut merkittävästi ulkopuolista tukea, joten tilanne ei sikäli ole uusi. Muissa puolueissa on totuttu ulkopuoliseen vaalirahaan. Kevään vaalirahakohu on sitä selvästi vähentynyt. Se näkyy pienempinä kampanjoina. Tämä on mielestäni hyvä, koska se mahdollistaa myös omalla rahalla kampanjoivien erottumisen joukosta.
Miten anonyymi toivoisi minun olevan esillä vaaloien välillä? Yhteystietoni ovat julkisia. Osallistun mahdollisuuksien mukaan asukastilaisuuksiin yms. joihin minua kutsutaan. Valtuustokokouksiakin voi tulla seuraamana lehteriltä. Itseasiassa kokouksien netti-lähetykset ovat kokeilussa nyt syksyllä. Toki valtuustokokoukset ovat vain pieni osa siitä työstä mitä valtuutetut tekevät.